Confederatia Sindicatelor Europene solicita ministrilor de Finante din zona euro sa puna capat majorarii taxelor indirecte si a preturilor administrate, pentru a contribui la controlarea inflatiei si a evita astfel noi majorari ale dobanzilor de catre Banca Centrala Europeana (BCE), transmite Reuters.
"Prin majorarea sistematica a taxelor indirecte si a preturilor administrate, ministrii de Finante mentin artificial inflatia peste pragul de 2%", sustine Confederatia, care reuneste 60 de milioane de muncitori. Potrivit unui comunicat al sindicatelor, BCE se angajeaza in consecinta intr-o serie de majorari ale dobanzii de referinta, care pune in pericol redresarea economica.
"Confederatia solicita ministrilor de Finante sa ia in considerare un moratoriu privind taxele indirecte si preturile administrate, care ar dovedi ca inflatia este de numai 1,2% si se afla in scadere", se arata in comunicat. BCE a majorat dobanda de referinta cu 0,25%, la 1 decembrie si la 1 martie, pentru a controla presiunile inflationiste. Printre factorii care alimenteaza inflatia, BCE a mentionat, pe langa preturile ridicate ale energiei, majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata prevazuta in Germania, de la 16% la 19%, precum si cresterea preturilor administrate.
BCE a avertizat ca este pregatita sa continue cresterea dobanzilor, iar pietele anticipeaza ca ratele vor ajunge, la sfarsitul anului, la nivelul de 3%, fata de 2,5% in prezent.
O strategie controversata
Ministrii de Finante din zona euro si presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, urmau sa se intalneasca ieri seara pentru a discuta situatia economica a celor 12 state care au adoptat moneda unica in urma cu sapte ani de zile. Intalnirea oficialilor survine pe fondul unor discutii tot mai aprinse in mediul economic european asupra eficientei Pactului de Crestere si Stabilitate si a Tratatului de la