DIETA Postul sau abtinerea de la unele alimente reechilibreaza metabolismul si eli-mina din organism toxinele acumulate in perioada de iarna. Nutritionistii ne atrag insa atentia ca postul nu presupune doar un regim lipsit de alimente de dulce, ci si o dieta echilibrata. "In post raman valabile liniile generale stabilite de nutritia moderna. Asta inseamna in primul rand o hidratare buna a organismului - 1,5-2 litri de apa pe zi. Procesul de detoxifiere nu se realizeaza daca avem un aport hidric necorespunzator. Apoi trebuie sa mancam multe fructe si legume crude, seminte. Trebuie sa ii asiguram organismului necesarul de proteine din seminte, nuci, soia, fasole; de carbohidrati din paine si cereale integrale, mere, banane; de grasimi din nuci, alune, uleiuri vegetale", precizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
In procesul de detoxifiere a organismului, vitaminele si mineralele din fructe si legume crude sunt la fel de importante ca apa. Cu atat mai mult trebuie respectata in post regula celor cinci fructe si legume crude pe zi - citrice, mere, rosii, castraveti, ceapa, usturoi, salata verde, morcovi, varza, broccoli. In afara de vitamine si minerale, fructele si legumele sunt bogate in fibre alimentare. Ele contribuie la reglarea digestiei si favorizeaza eliminarea toxinelor. Consumul de fructe si legume proaspete distruge microflora intestinala acumulata inainte de post, atunci cand dieta noastra a fost bogata in carne.
Fibre alimentare
Migdalele, nucile, alunele contin intre 4% si 7% fibre alimentare. Consumul moderat al acestor fructe detoxifica organismul, iar acizii grasi omega 3 si omega 9 pe care ii contin actioneaza asupra asimilarii grasimilor de organismul uman. Si fructele uscate pot contribui la eliminarea toxinelor din organism. In acest caz insa trebuie sa fim atenti la continutul de