Găselniţa noii conduceri a creat haos printre inspectorii de teren salariile în funcţie de numărul de amenzi aplicate. Măsura este o premieră la nivel naţional şi a avut darul de a-i preschimba pe angajaţii OPC în adevăraţi recuperatori. În loc să ia firul reclamaţiilor venite de la cumpărători, chiar dacă acestea nu se finalizează totdeauna cu amenzi grase, inspectorii vânează patronii cu cifră grasă de afaceri.
"Creierul" planului de amenzi impus la OPC este directoarea interimară Silvia Badiu, numită politic aici la finele anului trecut. Aceasta a întocmit câte un raport de evaluare a activităţii fiecărui salariat, iar printre parametrii săi de bază se numără planul de amenzi şi numărul de sesizări rezolvate într-un anumit interval. Cum era de aşteptat, au fost mulţi inspectori care nu au reuşit să-şi facă norma de amenzi, aşa că au fost arşi la salariu. Povestea s-a lăsat, într-un final, cu un memoriu trimis la Bucureşti de către o parte a inspectorilor obligaţi să facă pe recuperatorii. şefii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului au rămas blocaţi atunci când au aflat despre găselniţa de la Buzău.
Lanţul deciziilor aberante luate la Protecţia Consumatorului din Buzău nu se opreşte însă aici. Se pare că unele dintre fişele de evaluare au fost falsificate în favoarea anumitor angajaţi. Este cazul unui consilier juridic care figurează cu o realizare de 100 la sută a indicativului "prelucrare acte normative", chiar dacă el nu prelucrează niciodată actele normative, ci doar le multiplică şi le împarte salariaţilor.
Directoarea Silvia Badiu găseşte însă cât se poate de normal planul de amenzi impus la OPC. "Este o metodă de a-l pune la punct pe agentul economic. Rolul nostru este de a-l aduce la starea de normalitate, în care el prestează serviciile la anumiţi parametri. Inspectorii noştri intraseră într-o stare de apatie în ulti