Miercuri, volumul de tranzactionare de la Sibiu l-a depasit pe cel din piata spot, acesta ridicandu-se la aproape 45 milioane lei, valoare care a depasit cu circa 44% totalul atins, in aceeasi zi, la BVB. Trendul crescator s-a mentinut atat joi cat si vineri, mai ales, cand au fost tranzactionate peste 25.600 contracte, la nivelul intregii saptamani fiind realizate mai mult de 88.000 de contracte.
"Saptamana trecuta am asistat la una dintre cele mai interesante evolutii din piata derivatelor. Daca luni si marti, asupra pietei a planat incertitudinea in privinta directiei pe care o vor lua preturile, incepand de miercuri pe piata futures s-a inregistrat o veritabila nebunie. Majoritatea operatiunilor au fost de vanzare, investitorii manifestand o atitudine vecina cu panica, similara celei de anul trecut, cu diferenta ca acum volumele au demonstrat un numar mult mai mare de investitori. Unul dintre scenarii ar fi acela ca multi investitori au fost «surprinsi» de intoarcerea pietei si, in consecinta, de apelurile in marja. Altii au initiat operatiuni de limitare a pierderilor de pe portofoliile din piata spot prin hedging", considera Mirabela Coos, de la Broker Cluj. Scaderile s-au dovedit si un bun prilej pentru speculatii, cei care s-au orientat spre vanzare obtinand rezultate excelente. "Speculatorii au profitat din plin de oscilatiile zilnice, existand profituri de pana la 100% in doar cateva zile. Chiar si scurtele tendinte de revenire ale preturilor nu au facut altceva decat sa sporeasca speculatiile", a adaugat Coos.
Pe masura ce se apropie scadenta lunara, se observa deja un transfer al numarului de pozitii pentru jumatatea anului, semn al consolidarii Bursei la termen de la Sibiu.
"Conturarea unui trend descendent, cel putin in privinta SIF-urilor, va contribui la mentinerea unui volum ridicat al tranzactiilor futures si la depasirea tranzac