SANATATEA COPILULUI Dupa o iarna grea, cand copiii nu au avut de ales si a trebuit sa isi limiteze spatiul de joaca intre peretii apartamentului, a venit si vremea iesirilor in aer liber. Imediat ce simt primele raze calde de soare si vad primele fire verzi de iarba, copiii stiu ca e timpul sa isi traga parintii de mana spre cel mai apropiat parc. Din pacate insa, pe tine, ca parinte, nu te prea atrage ideea de a alerga prin parc dupa micut, de teama sa nu cada sau sa i se intample ceva. De fapt, cu astenia asta de primavara, ai prefera ca in putinul timp liber pe care il ai la dispozitie, cand te intorci de la serviciu, sa te odihnesti. Putina mobilizare n-ar strica totusi! In momentele cand nimic nu iti surade mai mult decat un somn bun de pranz, gandeste-te ca mult mai bine ti-ar prinde o plimbare in parc cu cel mic.
Explorarea necunoscutului
"Iesirile in parc au un rol formidabil atat pentru copil, cat si pentru parinti. Copiii au nevoie de aer curat, de un spatiu deschis de joaca zilnic, iar parintii - macar de o ora de relaxare", sugereaza cercetatorul stiintific Corina Bacalearos, psiholog principal in cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei si a Copilului "Alfred Rusescu".
Cel care beneficiaza cel mai mult de pe urma iesirilor in aer liber impreuna cu parintii este, bineinteles, copilul. Spatiul verde si orizonturile largi il ajuta pe micut sa se dezvolte pe toate planurile: atat din punct de vedere fizic (copilul se poate misca in voie), cat si sub aspectul cunoasterii. "In aer liber, copiii se misca in voie si au posibilitatea sa exploreze. De asemenea, in parc, micutii capata intr-o oarecare masura independenta. Aceste lucruri au o semnificatie majora in ceea ce priveste maturizarea lor", explica psihologul Corina Bacalearos.
Pe de alta parte, parintii care ies cu puiutii lor in aer liber au astfel ocazia sa ii observe in i