au izgonit, practic, autorităţile venite să le explice care ar fi avantajele şi dezavantajele amplasării deponeului pe raza comunei lor.
"Nimeni nu a dorit să discute cu specialiştii. A amplasa un deponeu ecologic este o problemă în judeţul Timiş", a declarat, ieri, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc. "Judeţul Timiş este în al doilea moment în care riscă să piardă o finanţare din cauza percepţiei eronate a proiectului", a spus Ostaficiuc. În urmă cu puţin timp, Timişul a pierdut o consistentă finanţare ISPA, din cauza protestelor faţă de amplasarea deponeului în zona localităţii Covaci. Finanţarea actuală vine în urma unui memorandum semnat de Guvernul României cu Banca Mondială, pentru încă două proiecte de acest gen, la Iaşi şi la Satu Mare, iar valoarea acesteia este de 83 milioane de euro. Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş spune însă că şi aceşti bani ar putea fi pierduţi dacă până luna viitoare nu va fi identificată o soluţie concretă de amplasare a deponeului.
Oamenii se tem
"Eu nu am fost acolo, dar mi s-a spus că sâmbătă a avut loc o izgonire a celor care au încercat să explice proiectul. Există acest risc în întreg judeţul, dacă nu li se explică oamenilor. Avantajele sunt canalizare, locuri de muncă, infrastructură, staţie de epurare. Dezavantaje nu văd. Să ne spună ei. Din punct de vedere tehnic, locaţia îndeplineşte toate condiţiile legale", a declarat Ostaficiuc. "Va fi reluată dezbaterea la Chevereş, pentru că ce s-a întâmplat acolo nu a fost dezbatere", a spus preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
Oamenii se tem însă că pânza freatică va fi afectată, prin infiltrarea gunoaielor, dar acuză şi jocuri de interese la nivel înalt. Ostaficiuc spune că oferta pentru noua locaţie a deponeului a venit din partea unei persoane private, prin intermediul Primăriei Timişoara. "Această locaţie nu