CAIET DE RETETE - VRANCEA Legenda spune ca Voievodul Stefan a nimerit odata prin tinuturile Vrancei, unde pe vremea aceea nu erau atatea sate, ca in zilele noastre, si nici dealurile asa de golase, ci codrii stapaneau mai peste tot, iar oamenii erau mai toti ciobani, care-si pasunau oile pe poienile de prin munti... Si nimerind odata, pe la asfintitul soarelui, la o casa de pe dumbrava Barsestilor, a dat peste o batrana care torcea dintr-un fuior de canepa si i-a cerut ceva de mancare sa-si ostoiasca foamea. Si batrana Vrancioaia, caci ea era, i-a asezat de indata strainului in fata mamaliga de mei cu lapte si branza de oi...
Pe plaiurile acestea unde odata s-au strans toti plaiesii Vrancei sa-i vina lui Stefan in ajutor, si unde s-a nascut "Miorita", ospitalitatea este si astazi la ea acasa. Iar laptele si branza de oaie sunt asezate si acum, cu aceeasi darnicie, pe masa dinaintea oricarui drumet care poposeste prin aceste locuri. Si cum suntem in Postul Pastilor, dintre retetele pe care vi le oferim nu puteau lipsi minunatele sarmale de post care, in aceasta zona se rasucesc in frunza de vita ori in foaie de varza.
Apoi placintele cu branza de oaie si drobul din carne de miel sunt preparatele pline de savoare pe care vi le propunem inca de pe acum pentru masa din ziua Invierii Domnului. Caci nu puteam sa trecem prin aceste locuri in care s-a auzit pentru prima data bocetul "Mioritei" fara sa gustam din felurile de mancare cu care s-a delectat insusi Marele Stefan...
DROB DE MIEL
Ingrediente: maruntaiele mielului (inima, ficat, rinichi), 6 oua, 4 legaturi de ceapa verde, o legatura de patrunjel, doua legaturi de marar, trei linguri cu smantana, doua felii de paine, 150 ml lapte, sare, piper, un prapur de miel. Preparare: Maruntaiele curatate si spalate se pun la fiert in apa cu sare. Se ia spuma. Se fierb trei oua. Painea se inmoaie in l