Importurile de masini de ocazie ar putea ajunge, in primul an dupa aderarea Romaniei la UE, la circa 150.000 de unitati, nivel dublu fata de 2005, ca urmare a preturilor atractive si eliminarii restrictiilor de ordin tehnic impuse de libera concurenta, potrivit reprezentantilor APIA.
"Importurile de masini de ocazie ar putea fi cuprinse, in anul 2007, intre 150.000 de unitati, in cazul in care vor fi luate masuri de restrictionare a importurilor, si 500.000 de unitati daca nu va fi intreprinsa nici o actiune in acest sens", a declarat, luni, la o masa rotunda pe tema importurilor auto dupa aderare, directorul general al Renault Nissan Romania, Nicolas Ianculescu, membru al Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).
Presedintele APIA, Brent Valmar, a afirmat ca asociatia sustine propunerea ministrului Mediului, Sulfina Barbu, de introducere a taxei pentru inmatricularea masinilor second-hand aduse in tara dupa aderarea la Uniunea Europeana.
Nivelul taxei ar trebui sa fie calculat in functie de doi factori - norma de poluare si capacitatea cilindrica a autovehiculului, potrivit principiului "cel care polueaza mai mult plateste mai mult", a spus Valmar.
Reprezentantul APIA considera ca ar fi o idee buna ca fondurile colectate din taxa de poluare sa fie dirijate catre dezvoltarea proiectului Ministerului Mediului de innoire a parcului auto prin intermediul primei de casare.
Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a anuntat, recent, ca va propune Executivului introducerea unei taxe ecologice pentru inmatricularea autovehiculelor provenite din UE dupa momentul aderarii pentru a evita cresterea numarului de masini poluante, in contextul anularii restrictiilor la importurile auto.
Reprezentantii APIA au dat exemplul Ungariei, tara care a instituit cu doua luni inainte de aderarea la UE o serie de taxe de import pentru mas