ROMANIA CULINARA - BOLOTESTI, VRANCEA Drumurile Vrancei, ca niste brazde crestand ogorul de la rasarit la apus, urca, paralel, dinspre bazinul Siretului catre inima de piatra a vulcanilor neadormiti; dincolo e Ardealul. Pornind de la Focsani spre Ojdula prin Tinutul Sovejei, primul semn ca te afli in Vrancea arhaica e Bolotesti. Sat de razesi, cu biserica din 1702 (aici s-a nascut mitropolitul Varlaam!) si o bogata cultura laica, Bolotestiul nu putea fi ocolit de circuitele turistice vrancene. Localitatea deschide seria pensiunilor rurale in zona si prima, in Bolotesti, e cea a Floricai Balcan.
FLORICA. In camera inalta din fata, gazda ne asteapta cu masa intinsa. Suntem poftiti degraba la sarmale. Sarmale vrancene? "Vrancene, in foi de vita. Gustati!", ne-mbie Florica. "Sunt nici prea mari, nici prea mici. Nici ca-n Ardeal, unde primesti doua sarmale cat pumnul de domnisoara, nici ca-n Bucovina, unde sarmaua se face cat o cireasa dintr-aia pietroasa. Noi punem vreo sapte-opt in farfurie, bineinteles, daca nu-i nunta, ca atunci mananca omul cate vrea." Ce se mai mananca la nunta, in Vrancea? "Aperitive: carnaciori, salam, cascaval, masline; felul intai: sarmalute; felul doi: friptura; desert: cozonac si prajituri. Peste - mai mult la oras, unde si pretentiile cresc"⦠Florica le stie bine, pentru ca, de mai multi ani, e bucatareasa la o cantina din sat. Face mancare dupa gustul ei, dar, din cand in cand, trage cu ochiul si la cate o reteta din Jurnalul de Bucatarie.
DOMâ VICENTIU. In jurul mesei mai stau nepoata gazdei, Nuta, si Vicentiu Bostiog, ghidul providential al calatoriei noastre prin Vrancea. S-a-ncalzit si ne arde de povesti. Domâ Vicentiu isi aminteste de claca facuta acum cativa ani, cand femeile din Bolotesti au pregatit 4.800 de sarmale intr-o singura noapte si s-au dus cu ele la Festivalul gastronomic de la Sibiu, castigand pentru jude