Mai mult de trei sferturi dintre romani ar alege sa munceasca in strainatate pentru a avea o viata mai buna. Dintr-un esantion de aproape 1.300 de romani, 84% si-au declarat intentia de a munci in strainatate, diferind doar motivatiile (calitatea vietii/banii - 57%, experimentarea unei noi culturi -7% si oportunitati mai bune in cariera - 20%).
In conditiile in care Uniunea Europeana se extinde si obstacolele pe care le intampina cei care doresc sa munceasca peste hotare sunt tot mai putine, persoanele care isi cauta un loc de munca in afara granitelor tarii au ca prim obiectiv banii.
Romanii care au participat la sondajul realizat de Neogen, in perioada 6-13 martie 2006, in scopul de a afla ce ii determina pe oameni sa aleaga drumul strainatatii, s-au aratat insa, in proportie de 16%, mai putin entuziasmati de ideea de a-si parasi tara. Mai atrasi de strainatate sunt insa bulgarii. Numai 8 la suta dintre cei chestionati au declarat ca vor sa ramana in Bulgaria...
Raspunsul la intrebarea "de ce ati ales sa munciti in strainatate?" a venit ca o surpriza si pentru organizatori. In prag de integrare in Uniunea Europeana, bulgarii par mai dispusi decat romanii sa se adapteze noilor schimbari, iar romanii s-au dovedit a fi mai patrioti. Calitatea vietii este sinonima cu banii, iar pentru majoritatea romanilor reprezinta o motivatie destul de puternica sa-si caute de lucru in alta tara, peste 50% dintre cei intervievati declarandu-se incantati de varianta de a munci in alta tara, pentru o viata mai buna.
Romanii se acomodeaza greu in alte zone cultural-geografice, dovada si procentul mic de respondenti, 7% spre deosebire de bulgari (24%) care nu au nici o problema in a-si schimba valorile pentru a le adapta la alta societate.
In afara de bani, orizontul de asteptare al romanilor mai este definit si de oportunitatile in cariera, care ocupa loc