BARUL CASEI Marile vechi podgorii din Moldova isi leaga existenta de sortimentele traditionale de vinuri, concepute in decursul secolelor de viticultorii acelor locuri. Astfel, de exemplu, faima Podgoriei Odobesti este data de soiul "Galbena de Odobesti", o bijuterie a vinului romanesc. El are gust bine determinat si lasa in gura senzatia de proaspat si de racoare. Neavand o tarie alcoolica ridicata, acest vin poate fi consumat in cantitati moderate, lasand in acelasi timp "capul limpede si limba la locul ei". Totusi, Galbena de Odobesti este doar una dintre "perlele" soiurilor romanesti.
Aici, la Odobesti, soiurile romanesti Feteasca Alba, Feteasca Neagra, Plavaie, Francuse, Babeasca Neagra, Sarba si Mustoasa isi arata personalitatea. De aceea, am putea spune ca sortimentul Podgoriei Odobesti este un amestec de "mari personalitati".
CRONICA. Calitatea vinurilor de aici nu mai este o noutate pentru nimeni. Insusi voievodul Stefan cel Mare i-a harazit podgoriei pe cel de-al treilea Paharnic Domnesc. Multi ani mai tarziu, domnitorul Dimitrie Cantemir (1710-1711) si-a aratat admiratia pentru vinurile de Odobesti, mentionand in lucrarea "Descriptio Moldavie" ca acestea sunt printre cele mai bune licori produse in Moldova. Pe atunci, dupa parerea carturarului, vinurile de Odobesti cedau doar in fata celor de Cotnari si Husi.
De asemenea, podgoria se poate mandri si cu soiuri straine ca: Riesling Italian, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Merlot, Cabernet Sauvignon.
ISTORIE Podgoria Odobesti este amplasata in partea de est a Subcarpatilor de Curbura, intre Valea Putnei la nord si Valea Milcovului la sud, avand "capitala" la Odobesti. Orasul Odobesti se gaseste in judetul Vrancea. Podgoria Odobesti, conform statisticilor, este unul dintre cei mai mari furnizori de vinuri, din punct de vedere cantitativ, pe piata romaneasca. In aceasta zona v