Gruparile anti si pro Adrian Nastase s-au infruntat la scena deschisa in asteptarea sedintei care avea sa transeze soarta fostului premier.
Demisia lui Nastase din fruntea Camerei Deputatilor si din functia de presedinte executiv sau congres extraordinar pentru alegerea unei noi echipe de conducere.
Acestea erau variantele pe care liderii centrali si judeteni ai PSD le aveau ieri seara, cand s-au intalnit pentru o confruntare decisiva. Nastase era hotarat sa nu demisioneze si a anuntat ca va cere filialelor un vot de incredere.
"Nu facem congres pentru functii, ci doar pe principii si pe statut”, s-a pozitionat categoric si Geoana.
Varianta congresului extraordinar era sustinuta in special de gruparea Nastase si avea mai degraba rolul de amenintare contrapusa cererii de demisie.
Chiar Nastase a recunoscut, indirect, atunci cand a precizat ca nu intentioneaza sa mai candideze pentru o functie de conducere. Dar la teza congresului s-au lipit si o parte din cei care sustineau ideea demisiei, printre care Iliescu, Oprescu si Taracila.
Aripa iliesciana vede in convocarea congresului o metoda alternativa de a scapa de Nastase, dar incearca sa profite de redeschiderea discutiei despre functiile de conducere pentru a-l aduce pe Iliescu in fruntea partidului.
Intuind acest scenariu, Geoana, Mitrea si grupul de la Cluj, chiar daca isi doreau debarcarea lui Nastase, s-au declarat impotriva congresului extraordinar.
Ostilitatile au inceput la Camera Deputatilor
Confruntarea dintre cele doua tabere a inceput insa de la prima ora. Sustinatorii lui Nastase, grupati la Camera Deputatilor, au reactionat cu nervozitate la ideea demisiei. Inca de dimineata s-au adunat la parlament unde il convocasera pe Geoana la raport.
"Sa vina Geoana aici si sa ne explice de ce vrea demisia lui Nastase”, isi exprima indignarea deputatul Eugen Bejina