Principalele Burse europene si-au inceput aceasta saptamana cu noi recorduri. Daca maximele de la mijlocul lunii februarie s-au datorat insa speculatiilor de pe piata otelului, unde intrase in joc oferta ostila a grupului Mittal pentru Arcelor, de data aceasta motivul efervescentei pare sa fi fost chiar agitatia de pe piata de capital. Altfel spus, oferta lansata de Nasdaq pentru London Stock Exchange si speculatiile privind o posibila fuziune intre Euronext si Deutsche Börse i-au determinat pe investitori sa parieze pe o restructurare spectaculoasa a organizatiilor de piata europene.
Titlurile LSE, Euronext si Deutsche Börse au explodat luni. Cauza, sustin specialistii, nu ar fi respingerea propunerii venite dinspre piata electronica americana Nasdaq de achizitionare a London Stock Exchange, ci, dimpotriva, posibilitatea vinderii LSE pentru un pret apropiat de cel oferit de americani (de 950 de pence pentru o actiune), si, ca urmare a ''recompunerii'' organizatiilor de piata europene.
Cu o oferta de 950 de pence pe actiune, Nasdaq a valorizat LSE la 2,43 miliarde de lire (3,53 miliarde de euro). Cea mai buna dovada a faptului ca oferta Nasdaq a fost luata in serios de Bursa londoneza, observa cotidianul economic francez La Tribune, este faptul ca fondul de investitii Threadneedle, care este si cel mai mare actionar al Bursei londoneze, cu o participatie de 13,8%, a afirmat ieri ca este gata sa discute vanzarea LSE, atitudine cu totul opusa celei avute in urma cu o luna de zile, cand un alt pretendent, respectiv banca australiana Macquaire a incercat sa preia institutia engleza cu 580 de pence pe actiune.
Si cel de-al doilea actionar al LSE, Scottish Widows, care detine 7,3% din actiuni, s-a aratat nerabdator fata de reluarea negocierilor cu Nasdaq.
In general investitorii iau propunerea Nasdaq, de 950 pence ca un punct de pornire si se asteap