„Romania nu este un stat de drept", a afirmat ieri consilierul academic la Universitatea din Bremen, Viorel Roman, in cadrul cercului de discutii „Ce cauta romanii in Germania?", organizat de Asociatia Germano-Romana din Stuttgart. Afirmatia a fost sustinuta ferm si de scriitorul Liviu Valenas din Nürnberg, alti participanti la colocviu au pus degetul apasat pe coruptia din tara.
In febra ratificarii de catre tarile UE a tratatului de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana, in momentul intens mediatizat al dezvaluirii unor mari cazuri de coruptie in tara, o serie dintre romanii din Germania pun sub semnul intrebarii „statul de drept in Romania".
Blocarea, de catre Parlamentul de la Bucuresti, a masurilor anticoruptie, a provocat avertismente de la Bruxelles, iar presedintele Partidului Popular European, Hans Gert Pöttering, a spus ca aceasta blocare „poate pune in pericol aderarea Romaniei", la termenul prevazut de 1 ianuarie 2007.
In momentul de fata, factorii de decizie UE asteapta Raportul Comisiei Europene din iunie -privind progresele Romaniei in procesul de realizare a aquis-ului comunitar- insa se intrevede solicitarea unui Raport aditional, in noiembrie 2006, daca primul raport va fi considerat nesatisfacator.
Desi ministrul Justitiei, Monica Macovei, este apreciata la Bruxelles pentru eforturile sale in directia unei reforme reale a justitiei in Romania, votul in Parlamentul Romaniei anti-DNA (Directia Nationala Anticoruptie) si anti-perchezitie, in cazul vilelor lui Adrian Nastase, au transmis un semnal negativ Europei.
Raportorul pentru Romania al grupului ecologist din Parlamentul European (PE), Joost Lagendijk, isi exprima ingrijorarea ca „daca doar un singur ministru si nu un intreg Parlament e dedicat combaterii coruptiei, am putea vedea multe alte asemenea propuneri respinse de parlamentari" si c