Din aproape 100 de milioane de euro obtinute de la UE, sub forma unor contracte de finantare, aproximativ 14 milioane de euro nu au putut fi justificate. Valoarea proiectelor varia intre 15.000 si 28.000.000 euro.
In cadrul procesului de aderare la UE, Romania beneficiaza de asistenta financiara. Aceasta este acordata sub forma unor fonduri de preaderare, PHARE, ISPA, SAPARD, dar si prin programe comunitare, Leonardo da Vinci, Erasmus sau Youth. Aceste instrumente financiare de preaderare ofera Romaniei posibilitatea de a se apropia de standardele europene, in perspectiva asumarii calitatii de membru al UE. Din pacate insa, in multe dintre proiectele finantate se inregistreaza nereguli, iar mare parte din banii alocati nu pot fi justificati.
Departamentul pentru Lupta Antifrauda, constituit ca organ specializat care se ocupa exclusiv de controlul fondurilor europene, a prezentat ieri raportul de activitate pe anul 2005. Potrivit acestuia, anul trecut au fost primite 51 de sesizari privind nereguli in utilizarea fondurilor europene. Dintre acestea, cam in jumatate de cazuri (27 la numar) au fost autosesizari ale DLAF, 13 au fost primite de la institutii nationale, 2 de la operatori economici si 2 de la persoane fizice. OLAF a trimis de asemenea 7 sesizari.
Din cele 51 de dosare intocmite, 43 au fost finalizate. Mai mult de jumatate dintre controalele efectuate au vizat fonduri PHARE. Din cele 30 de dosare deschise pentru controlul utilizarii unor astfel de fonduri, au fost constatate 18 posibile fraude. Suma totala a cheltuielilor neeligibile identificate a fost de 10.313.843 euro. Asta in conditiile in care s-a constatat ca, pentru fiecare caz in parte, cuantumul cheltuielilor care nu au putut fi justificate este cuprins intre 10.000 si 1.243.000 euro. Si in cazul fondurilor SAPARD, alocate pentru dezvoltarea unor proiecte in agricultura si infrastr