vrea el pe mai departe? Mai poate fi el condus de oameni tip Năstase sau Geoană, revine la modelul de patriarhat inventat de Iliescu sau se duce în zona politicienilor-combinatori de la şcoala lui vrea el pe mai departe? Mai poate fi el condus de oameni tip Năstase sau Geoană, revine la modelul de patriarhat inventat de Iliescu sau se duce în zona politicienilor-combinatori de la şcoala lui Hrebenciuc şi Mitrea? În acest areal se cantonează acum frământările pesediştilor. Aici i-a adus, de fapt, însuşi Năstase, care, în căderea sa în prăpastie, l-a luat cu el şi pe Geoană. Năstase a împins criza spre un congres extraordinar, pentru a nu rămâne singurul ţap ispăşitor şi pentru a da prilejul unei revocări în bloc a actualei conduceri a PSD. Totodată, Năstase, prin demisia de la Cameră, a dat un şah mare Alianţei. Până când se limpezesc lucrurile în PSD, atenţia se va muta spre Putere.
Demisia lui Năstase de la preşedinţia Camerei a aţâţat din nou spiritele între liberali şi democraţi. Planul lor mai vechi, de a-l înlocui pe Văcăroiu cu un democrat şi pe Năstase cu un liberal, părea că nu mai rezistă în actuala conjunctură. Fiind vorba de un singur post, nu mai era deloc simplu de împărţit. Moştenirea lui Năstase este una otrăvită, dar, până la urmă, democraţii şi-au înfrânt pornirile revendicative.
Un efect destabilizator se va resimţi însă la nivelul Coaliţiei. Chiar dacă PD şi PNL vor avea, finalmente, un candidat comun, există un mare semn de întrebare: va trece acest candidat de votul plenului? Dacă judecăm după votul la percheziţia lui Năstase, n-ar fi exclus ca UDMR şi PC să facă un joc separat de Alianţa DA. Cu atât mai mult cu cât şi UDMR şi PC au avut opinie separată de Alianţă şi în toamnă când se discuta detronarea preşedinţilor aparţinând PSD. Oricum, cele două partide îşi vor negocia la sânge votul. N-ar fi de mirare ca UDMR să-şi aducă brusc a