Pretul gazelor naturale livrate consumatorilor casnici va creste, in medie, cu 3,6%, de la 1 aprilie, informeaza Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale. In functie de categoriile de consumatori, cele 29 de societati de distributie vor ajusta tarifele in medie cu 3,8%.
Astfel, consumatorii casnici din prima categorie de tarifare (n.r. - un consum de pana la 2.400 metri cubi pe an) vor plati 830,68 de lei pentru o mie de metri cubi daca sunt clienti ai Distrigaz Sud si 830,24 de lei pentru aceeasi cantitate daca furnizorul este Distrigaz Nord. "Principala cauza a acestei ajustari este cresterea pretului barilului de petrol pe piata mondiala in intervalul ultimelor 6-9 luni, care va duce la influentarea pretului gazelor naturale pe plan international", se arata in comunicatul ANRGN.
Persoanele cu venituri mici primesc ajutoare financiare pentru achitarea facturilor la gaze.
Ultima majorare a avut loc la inceputul acestui an, cand tarifele au crescut, in medie, cu 17% pentru toate categoriile de consumatori. In prezent, clientii Distrigaz Sud platesc 806,56 RON/1.000 mc, iar cei ai Distrigaz Nord - 795,91 RON. Consumatorii romani platesc un pret la gaze format din pretul gazelor naturale din productia interna (60%) si al celor din import (40%).
Contradictii
In paralel, oficialii ANRGN mai spun ca, pentru a nu crea presiuni suplimentare asupra pretului la consumator, Guvernul a propus, pentru al doilea trimestru, mentinerea pretului la gazele din productia interna la 110 dolari pe 1.000 de metri cubi. Desi Comisia Europeana ne cere insistent sa tinem cont de "cotatiile internationale".
La finele saptamanii trecute, ministrul Seres a anuntat ca "in acest moment nu este oportuna aceasta majorare a pretului gazului din productia interna. Nu stiu de ce trebuie sa ne punem aceasta problema, pentru ca