Lipsa investitiilor in infrastructura tarii si dezinteresul unor reprezentanti locali mentin la un nivel foarte ridicat riscul producerii unor noi pagube in caz de calamitate, au sustinut prefectii care au participat ieri la o intalnire de lucru cu scopul de a analiza masurile care trebuie concretizate in apararea impotriva inundatiilor, dezbatere organizata de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) si Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA).
Potrivit sefului MAI, Vasile Blaga, "2006 se anunta un an dificil din punct de vedere al fenomenelor meteorologice periculoase, iar in privinta dotarilor pentru inlaturarea efectelor inundatiilor - acestea se fac, dar lent. Nu stam bine nici acum. Avem nevoie de bani. Echipele de interventie sunt putin mai bine pregatite, avand experienta anului trecut. Si in privinta dotarilor stam putin mai bine si putem spune ca am reusit sa reducem tehnica casata de la 99, la 97 la suta".
Potrivit lui Vasile Blaga, bugetul Departamentului pentru Situatii de Urgenta este mai mare decat cel de anul trecut cu aproape 1.000 de miliarde lei vechi si se apropie de 3.000 de miliarde de lei vechi.
Dupa 20 martie - 15 grade C si inundatii
La randul sau, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a anuntat ca prognoza meteo pentru urmatoarele luni este "ingrijoratoare" si exista riscul producerii unor inundatii, "mai ales dupa data de 20 martie". "Estimarile prognostice pentru lunile aprilie, mai si iunie, cat si pentru martie, sunt realizate in baza statisticilor. Avem un strat de zapada consistent in acest moment, mai ales in zonele muntoase.
Dupa data de 20 martie se anunta temperaturi ridicate, pana la 15 grade C, care vor duce la topirea zapezilor. Daca aceste topiri de zapada se suprapun cu precipitatii de 20 pana la 30 de litri pe metrul patrat, ne vom confrunta cu scurgeri pe versanti si