La Bursa de Valori Bucuresti (BVB) se vor tranzactiona pe o piata specializata actiunile companiilor IT&C.
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va organiza o piata reglementata, destinata tranzactionarii actiunilor companiilor high-tech si in special IT&C, potrivit declaratiei prese-dintelui BVB, Septimiu Stoica, facuta ieri, cu ocazia prezentarii noului Consiliu al BVB. Totodata, noua conducere a Bursei si-a prezentat tintele de dezvoltare.
PREMIERA. "Vom studia posibilitatea ca, in urma unui concurs de idei antreprenoriale IT, un juriu competent sa le aleaga pe acelea care merita sa fie finantate printr-o oferta publica initiala de actiuni, in urma carora firmele respective sa fie listate la Bursa", a spus Septimiu Stoica. Mai multe detalii vor fi disponible dupa ce ideea va fi dezbatuta de Consiliul Bursei. "Ar fi o premiera pe plan mondial", spune presedintele BVB.
Pana atunci, sectorul IT al BVB ar putea fi populat cu emitenti de actiuni in urma colaborarii cu reprezentantii industriei de profil, pentru a convinge firmele din domeniu sa vina la Bursa.
MENTALITATI. Tintele dezvoltarii sunt ambitioase: triplarea capitalizarii (valorii de piata a companiilor cotate) pana la 40 de miliarde de euro, cresterea peste 6 ori a valorii tranzactiilor pana la 50 de milioane de euro pe zi si atragerea mai multor investitori. Numarul conturilor active ar urma sa creasca de la 14.000 la 300.000.
Bursa conteaza pe atragerea a 15 mari companii de stat (Transelectrica, Transgaz, filiale Electrica, Aeroporturi, RomTelecom, Loteria Romana, etc) dar si a circa 50 de companii private. Oficialii prezenti au acuzat insa clasa politica de mentalitate anacronica fata de rolul pietei. De pilda, "dezbaterile parlamentare privind listarea Loteriei Romane au demonstrat ca alibiul votului nu poate suplini competenta", a spus senatorul Varujan Vosganian. La Bursa de Va