Jurnalul National scrie de cateva lu-ni despre un caz de coruptie. Co-lectia nationala de duzi, pentru ca-re UE acorda subventii substantia-le, a fost defrisata fara aviz. Scopul: un teren de mili-oane de euro. DEZVALUIRI Jurnalul National atrage atentia de cateva luni asupra unui caz de coruptie. Desi la nivel inalt lupta anticoruptie este prioritate nationala, nici o institutie a statului nu a fost interesata de dezvaluirile noastre. Colectia nationala de duzi, pentru care UE acorda subventii substantiale, a fost defrisata fara aviz. Scopul: terenul care valoreaza milioane de euro.
In luna octombrie a anului trecut, 2,84 hectare de pamant au fost defrisate fara aviz. Pe terenul cu pricina se afla nici mai mult, nici mai putin decat colectia nationala de soiuri de duzi. Actionarul integral al terenului era Agentia Domeniilor Statului (ADS), dar plantatia se gasea insa in administratia SC Sericarom SA. Ea asigura fondul furajer necesar intretinerii fondului genetic al viermilor de matase. Societatea avea schimburi pe linie de cercetare cu Grecia si cu Bulgaria. De altfel, pentru sericicultura, Uniunea Europeana plateste bani grei. Potrivit Reglementarii 866/1990 a UE, sprijinul pe care tara noastra ar trebui sa-l primeasca pentru aceasta ramura economica o data cu integrarea este de 13,32 euro pe gramul de oua de viermi de matase. O suma de 15 ori mai mare fata de subventia actuala acordata de statul roman.
Milioanele UE, in pericol
Societatea de Cercetare din Baneasa primeste momentan de la statul roman doua tipuri de subventii. Acestea sunt acordate pentru sectorul de activitate al sericiculturii. Prima forma de subventie vizeaza fondul genetic sericicol. Acesta cuprinde 3.250 de familii de viermi de matase. Subventia anuala acordata de stat pentru aceasta activitate este de 1,3 miliarde de lei. A doua forma de subventie ii vizeaza direct pe