Avansul economic corespunzator anului 2005 a fost de 4,1%, reiese din datele statistice preliminare prezentate de INS. Valoarea se situeaza la jumatatea nivelului din 2004, care a consemnat o crestere economica de 8,3%.
Comisia Nationala de Prognoza estimase, in toamna anului trecut, o crestere economica de 5,7% pentru 2005. In aceasta ipoteza, comisia luase in calcul un avans al valorii adaugate brute in industrie cu 4,2% si o scadere de doar 3,2% in agricultura, silvicultura, piscicultura, provocata de inundatii. Una dintre cauzele care au dus la ratarea obiectivului a fost nivelul scazut al productiei agrare. Inundatiile repetate si gripa aviara au provocat o scadere cu 13,9% a valorii adaugate in acest domeniu.
Avansul productieiindustriale, la jumatate fata de 2004
Productia industriala s-a majorat in luna ianuarie cu 4,2% fata de prima luna a anului 2005. Ritmul de crestere este de doua ori mai redus decat cel consemnat in ianuarie 2005 (9,2%).
Productivitatea muncii in industrie a fost mai mare cu 8% in prima luna a acestui an comparativ cu luna ianuarie 2005. Cifra de afaceri totala a intreprinderilor cu activitate principala de industrie a urcat cu 6,9% in termeni reali. Ramurile industriale care au inregistrat cele mai spectaculoase cresteri au fost industria alimentara, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn, prelucrarea titeiului si industria constructoare de mijloace de transport.
Pe de alta parte, industria textila si de incaltaminte a cunoscut pentru prima oara in ultimii ani o scadere semnificativa. O parte importanta a productiei aferente industriei textile era destinata exportului. De aceea, una dintre cauzele "declinului" ar putea fi considerata aprecierea puternica a monedei nationale.
Constructiile si serviciile au "salvat" PIB-ul
Cresterea economica a fost determinat