Romania are unele probleme in ceea ce priveste absorbtia integrala a fondurilor primite de la UE si trebuie sa faca eforturi in acest sens, a declarat ieri, intr-un briefing de presa la Ministerul Agriculturii, comisarul UE pentru agricultura, Mariann Fischer Boel.
Comisarul european a subliniat ca, dupa momentul aderarii, Romania va primi fonduri pentru dezvoltare rurala de 5-6 ori mai mari decat fondurile SAPARD, fiind necesara prin urmare o buna pregatire pentru folosirea lor. Pentru anii 2000-2006, fermierii romani au primit fonduri SAPARD de 1,25 miliarde euro, pe care au trebuit sa le cheltuiasca in patru ani. Din acesti bani, inca mai avem de absorbit anul acesta cateva sute de milioane de euro, existand unele dubii ca se va reusi acest lucru.
Potrivit datelor primite de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, dupa aderare vom primi pentru Dezvoltare Rurala circa 2,308 miliarde de euro, alocari pentru perioada 2007-2009. De asemenea, pentru plati directe in agricultura sunt alocate circa 968 milioane de euro, iar pentru masuri de piata - 732 milioane euro. In total, sumele care vor fi derulate de APIA sunt de peste 4 miliarde de euro. La acestea se adauga si fondurile care vor fi gestionate de Agentia SAPARD.
Procentual, Romania va primi in 2007, ca plati directe, sume care sa reprezinte maximum 25% din nivelul primit de fermierii UE 15. Acest procent va creste cu cate 5 puncte anual, pana in 2010 (cand va ajunge la 40%), dupa care va fi mai mare cu cate 10% anual, pana ajungem la nivelul sprijinului din UE 15.
"Prioritatea este, dupa parerea mea, ca agentiile de plati (Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura si Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit -n.r.) sa devina functionale, astfel incat fondurile comunitare sa poata sa ajunga la fermieri", a afirmat Boel.
Romania are unele probleme in