În topul celor mai râvnite volume: ghidurile de conversaţie şi Paulo Coelho cărţilor furate la Iaşi figurează dicţionarele, ghidurile de conversaţie folosite de cei care pleacă la muncă în străinatate şi Paulo Coelho. Librarii ieşeni sunt de părere că în spatele furtului de cărţi, fenomen scăpat de sub control, sunt, de fapt, unii anticari.
O intrare într-o librărie din centrul Iaşiului seamănă cu o vizită la sediul unei bănci. Afişe de genul "Atenţie! Supraveghere video!" sunt lipite pe uşi şi rafturi. Practic, furtul de cărţi este un fenomen care îi lasă pe librari, la fiecare salariu, fără o mare parte din el. "Cuvântul inventar este pentru mine sinonim cu ce poate fi mai rău", spune un angajat al librariei Humanitas "Eugene Ionesco".
Portretul-robot al hoţului de cărţi
Librăriile din Iaşi au investit sume importante în sistemul de supraveghere cu camere video şi în sistemul de avertizare care porneşte atunci când codul unei cărţi nu a fost dezactivat. "Căutăm un domn respectabil, cu geantă diplomat şi haina de piele, care a furat cărţi de Coelho de peste un milion de lei. Imaginile înregistrate le-am pus la dispoziţia poliţiştilor", declară Narcisa Gherghe, librar coordonator la librăria Junimea. După cum spun librarii ieşeni, portretul-robot al hoţului de cărţi ar fi următorul: tineri sau bărbaţi între două vârste, bine îmbrăcaţi, respectabili, care inspiră siguranţă. "Fură exact cei la care nu te aştepti deloc", spune Irina Stratulat, directorul librăriei Casa Cărţii. Pe de altă parte, mulţi dintre librari consideră că între furtul de cărţi şi anticariate este o legătură. "Nu de puţine ori am mers la anticariate şi ne-am recuperat cărţile", a afirmat şefa altei librării. În topul cărţilor furate la Iaşi figurează dicţionarele, ghidurile de conversaţie folosite de cei care pleacă la muncă în străinătate şi Paulo Coelho. În repetate râ