Fostul premier, fost tehnocrat comunist, a fost promovat de regimul Iliescu
Adrian Nastase a frecventat inca de la o varsta tanara mediul nomenclaturii comuniste, avantajat si de faptul ca tatal sau a fost numit in anii ‘70 director in Ministerul Invatamantului.
Conform unei investigatii publicate de ASPEC in 2004, el si-a consolidat statutul casatorindu-se, inca din studentie, cu fiica fostului ministru de externe si secretar CC al PMR, Grigore Preoteasa.
Din anturajul sotiei faceau parte Nicu, Valentin si Zoe Ceausescu, Jean Maurer, nepotii lui Gheorghiu-Dej. Casatoria nu a durat decat un an. Actuala sotie, Dana Nastase, era si ea fiica unui lider al regimului comunist, Angelo Miculescu.
Avocatul lui Ceausescu
Dupa terminarea studiilor la Drept, Nastase a devenit, in 1977, vicepresedinte al Asociatiei de Drept International si Relatii Internationale (ADIRI), iar din 1984 a fost trimis ca specialist din Europa de Est la Institutul International pentru Drepturile Omului, la Strasbourg.
In noiembrie 1989, cu ocazia unei reuniuni de prietenie a tinerilor din Romania si URSS, Nastase a criticat, pentru ziarul "Komsomolskaia Pravda", perestroika lui Mihail Gorbaciov, spunand ca "in randul tarilor socialiste se adopta masuri care au slabit pozitia socialismului si care au deschis drumul restaurarii capitaliste".
El a subliniat ca Romania socialista si-a facut propria sa reforma in anii ‘60 si a reusit "crearea unui sistem unic al democratiei muncitoresti-revolutionare". Episodul Moscova a lasat urme: in 1991, Adrian Nastase incheia tratatul cu Uniunea Sovietica, chiar inainte de destramarea URSS.
In umbra lui Iliescu
Cariera politica a lui Nastase a prins aripi dupa 1989, cand Ion Iliescu, liderul de necontestat al FSN, l-a luat sub aripa sa ocrotitoare.
Asa