Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana este doar la suprafata un deziderat pentru clasa politica autohtona. Pe dedesubt insa, impotriva acestui scop lucreaza din greu o armata intreaga de politicieni, magistrati, oameni de afaceri si profesionisti ai serviciilor secrete. Aderarea inseamna pentru multi dintre ei pierderea unor privilegii, ratarea unor oportunitati, schimbarea tabieturilor relationale. Vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, i-a acuzat fara perdea pe parlamentarii care au votat impotriva perchezitiei caselor lui Nastase si impotriva Ordonantei de Urgenta pentru infiintarea DNA (Departamentul National Anticoruptie) ca „se joaca cu viitorul si aderarea tarii“. Obstructionarea intentionata a justitiei de catre deputatii PSD si PRM, ajutati la umbra votului secret si de reprezentantii arcului guvernamental, sugereaza solidarizarea acestora cu marea coruptie.
De altfel, multi dintre senatorii si deputatii care au la activ doua, trei sau patru mandate au strins averi interesante, folosindu-se de pozitiile si informatiile pe care le aveau. Burghezia tranzitiei autohtone este formata, in mare parte, din politicieni si fosti demnitari fara scrupule, care au facut afaceri cu statul, in detrimentul acestuia, si care au stiut sa profite de vidul legislativ, imbinind fructuos afacerile cu functiile publice. Sub pulpana acestei burghezii politice a fost ocrotita si hranita, in paralel, clientela marilor partide formata din oamenii de casa ai demnitarilor: prieteni, rude, cunoscuti de baza, deveniti in timp intermediari de incredere.
Toti acesti capitalisti de conjunctura se tem ca afacerile lor ar putea fi transformate in dosare la DNA, daca procurorii anticoruptie sint eliberati de lesa politica si daca independenta justitiei va fi consolidata, datorita proiectelor Monicai Macovei. Votul senatorilor impotriva Ordonantei DNA, conju