La o luna dupa alegerea oficiala a noului Consiliu de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti, membrii acestuia si-au prezentat strategia pe care si-au propus-o pentru acest mandat. Din noul Consiliu al BVB fac parte, pe langa presedintele Septimiu Stoica, vicepresedintii Ovidiu Sergiu Pop si Dan Viorel Paul, secretarul general Nicolae Alexandru Rusu si Dana Mirela Ionescu, Petru Prunea, Rares Nilas, Razvan Pasol si Adrian Manaila.
Cei noua membri si-au propus obiective ambitioase care vizeaza cresterea capitalizarii bursiere de la 15 miliarde euro la 50 miliarde euro si a valorii medii a tranzactiilor zilnice de la opt milioane euro la 40 milioane euro.
Cea mai ambitioasa cifra se refera insa la cresterea numarului investitorilor activi la Bursa, de la 12.000-14.000 in prezent la 300.000, acesta fiind un "pariu extrem de indraznet", dupa cum declara ieri, in cadrul conferintei de presa, presedintele BVB, Septimiu Stoica.
Stoica a explicat ca aceasta estimare a luat in calcul numarul investitorilor activi pe piata bursiera din Polonia - 800.000 si un scenariu pesimist asupra evolutiei pietei autohtone de capital.
Aceste strategii intervin intr-un moment propice, daca se are in vedere atat aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, dar mai ales procesele de privatizare care se vor desfasura in perioada urmatoare.
Septimiu Stoica: "Piata de capital are nevoie de mai multi emitenti"
Prima grija a BVB, a subliniat presedintele Septimiu Stoica, este listarea de noi emitenti, problema principala fiind "putinatatea marfii" pe piata de capital romaneasca.
BVB are in vedere listarea a 15 mari companii care au fost privatizate recent sau la care statul detine inca pachete importante de actiuni, 50 de companii private de succes, Fondul Proprietatea, despre care Stoica a apreciat ca va fi listat in cateva luni.
Dire