Desi romanii isi doresc sa poata obtine credite pentru locuinte mai usor, vor avea surpriza unor cresteri de preturi notabile, in conditiile in care se va mentine decalajul dintre cerere si oferta, a declarat presedintele Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Eugen Radulescu, in cadrul unei mese rotunde pe tema lansarii unui program de locuinte construite cu elemente modulate.
Apartamentele din blocurile vechi au ramas si anul acesta preferatele celor care vor sa-si cumpere o locuinta, pentru ca cele din parcurile imobiliare care vor fi date in folosinta in 2006 sunt inca inaccesibile. "In ultimii ani, desi inflatia a scazut, casele s-au scumpit in principal din cauza ieftinirii creditelor, care a determinat cresterea cererii.
Creditele se vor ieftini in continuare, ducand posibil la cresterea preturilor, din cauza aceluiasi raport intre cerere si oferta", a mai spus Radulescu.
Previziunile presedintelui CEC pentru acoperirea cererilor de locuinte sunt optimiste pentru perioada urmatoare. Specialistii se asteapta ca ritmul de realizare a caselor si apartamentelor sa se accelereze in perioada urmatoare, astfel incat sa fie depasit nivelul actual de 30.000 de locuinte construite, inregistrat in anii anteriori.
In sprijinul afirmatiei sale, Radulescu a adus in discutie oferta institutiei pe care o conduce pentru finantarea achizitiei de imobile.
Totusi, persoanele eligibile pentru obtinerea unui imobil sunt in numar restrans, in timp ce detinatorii unui imobil tind deja spre imbunatatirea nivelului de trai si spre obtinerea celei de-a doua resedinte. Pentru astfel de persoane, cea mai potrivita forma de finantare se dovedeste a fi creditul de nevoi personale garantat cu ipoteca pe un imobil. Durata de obtinere a unui astfel de credit, din ce in ce mai agreat de populatie, dupa cum spun bancherii, este de minimum doua saptamani (procedu