Nici nu a devenit functional, ca Fondul Proprietatea a inceput sa fie subiect de dispute... in instanta.
Instrument creat pentru despagubirea proprietarilor caselor nationalizate, fondul este constituit din o parte din actiunile pe care statul le mai detine la 114 societati. Unele dintre aceste companii au fost privatizate, avand deci un alt actionar majoritar. Si aici par a fi cele mai multe probleme.
Presedintele Consiliului de Supraveghere a Fondului, Nicolae Ivan, a recunoscut ieri ca sunt deja dati in judecata.
"Nu va ascund ca sunt societati unde avem aceasta problema, suntem dati in judecata sau vom urma sa dam in judecata actionarul majoritar, dar problema este mai mult o problema aparenta decat o problema reala. Sunt mai multe societati la care actionarul privat s-a considerat neindreptatit in momentul in care s-au facut propunerile de includere a unor actiuni in FP".
Consiliul de Supraveghere a FP a selectat, in urma unei licitatii, firmele de avocatura Tuca, Zbarcea & Asociatii, Bostina & Asociatii, Popovici & Asociatii, principalul lor rol fiind tocmai rezolvarea unor posibile litigii legate de FP.
Legea este obligatorie
Pentru a primi unele lamuriri in legatura cu aceste litigii in care este implicat FP, l-am contactat pe Cornel Popa, avocat la Tuca, Zbarcea & Asociatii. "Legea 247/2005, privind constituirea Fondului Proprietatea, prevede ca se transfera actiunile de la stat catre acest fond. Transferul dreptului de proprietate de la stat catre acest fond se realizeaza in efectul legii. Din punctul de vedere al substantei, legea e obligatorie. Insa, din punct de vedere procedural, al felului cum se aplica legea, atunci difera, de la caz la caz. Fiecare societate in parte are o situatie particulara. Pot fi anumite intelegeri intre actionari, anumite clauze in contractele constitutive ale societatii respect