Grecii pastrau vinul in amfore de lut, apoi au aparut butoaiele. Insa vinul nu putea fi maturat in aceste recipiente. Abia la sfarsitul secolului al XVII-lea, o data cu inventarea buteliilor de sticla, acest lucru a fost posibil.
Pe langa sticla, dopul de pluta joaca si el un rol important in pastrarea celei mai apreciate licori din lume. De la inventarea dopului si pana la fabricarea tirbusonului nu este decat un singur pas. Pana a se folosi dopul de pluta pentru sticlele cu vin, acestea erau utilizate la astuparea sticlelor cu bere, a recipientelor cu medicamente, cosmetice sau cu unele preparate alimentare. Multe dintre acestea cereau tirbusoane minuscule. Denumirea de "tirbuson" vine din franceza si inseamna "care trage dopul".
ISTORIE. Nu se stie cine a inventat tirbusonul. La inceput, acest accesoriu din bucatarie era fabricat de armurier sau de potcovar. Pe atunci, tirbusonul se asemana foarte mult cu un un instrument care scotea gloantele blocate in arma si curata muschetele. Sfarsitul secolului al XVII-lea, in Anglia, a reprezentat o perioada a inventiilor patentate. De aceea si primul tirbuson a fost inregistrat in acea perioada. Primul care a patentat tirbusonul fiind Samuel Henshall, in 1795.
INVENTII. Tirbusonul cu un singur levier a fost inventat de catre neamtul Carl Wienke, in anul 1882. Pentru ca acest nou instrument era mai usor de manipulat, a fost supranumit "prietenul chelnerului". Sase ani mai tarziu, un englez a fabricat primul tirbuson dublu aripat. Peste putin timp, americanul Edwin Walker a realizat un nou model pe care puteau fi inscriptionate mesaje publicitare. Acest tirbuson a fost numit "Clopotelul lui Walker", pentru ca locul in care se oprea dopul era de forma unui clopotel. Pe acesta din urma oamenii de afaceri inscriptionau reclame.
La inceputul secolului al XX-lea erau deja inregistrate peste 300 de modele p