Daca pe pietele internationale euro ia avans, pe cea romaneasca situatia este inversa, leul reusind a doua zi consecutiva de crestere.
"In piata nu s-au mai vazut fluctuatiile mari de luni si marti, lipsind ordinele mari de cumparare. In piata exista sentimentul ca BNR mizeaza in continuare pe aprecierea leului, pentru a stabiliza si reduce inflatia. Astfel, chiar daca dobanzile over-night au coborat la 3 - 5%, nu s-a observat presiune pe leu, asteptandu-se o revenire la pragurile de 7 - 8%, odata cu licitatia saptamanala organizata de BNR in fiecare luni, unde atrage lichiditatea din piata care va coincide cu perioada de formare a rezervelor bancare lunare. Consider ca pragul de 3,5 lei se va mentine inca cateva zile", observa un dealer bancar.
Cursul mediu al euro a scazut de la 3,5260 lei, acum doua zile la 3,5201 lei, cotatiile miscandu-se intr-un culoar foarte ingust, cuprins intre 3,5140 si 3,5220 lei.
Evolutia paritatii euro/dolar pe pietele internationale a adus o scadere mai consistenta dolarului, care de la 2,9314 lei, acum doua zile, a coborat la 2,9144 lei. Este posibil ca in urmatoarele zile sa vedem dolarul coborand, din nou, sub pragul de 2,9 lei.
Paritatea euro/dolar a urcat ieri de la 1,2038 la 1,2129 dolari, ultima valoare inregistrandu-se ultima data acum o luna si jumatate. Cresterea monedei unice survine ca urmare a readucerii in prim plan a dezechilibrelor structurale ale economiei americane. Astfel, in ianuarie intrarile de capital in SUA nu au mai acoperit deficitul comercial, in timp ce deficitul de cont curent din 2005 a atins un maxim de 804,9 miliarde dolari.
Daca pe pietele internationale euro ia avans, pe cea romaneasca situatia este inversa, leul reusind a doua zi consecutiva de crestere.
"In piata nu s-au mai vazut fluctuatiile mari de luni si marti, lipsind ordinele mari de cumparare. In piata exist