Valoarea restantelor la imprumuturile acordate de banci populatiei care au depasit perioada de 30 de zile totaliza la finele lunii februarie 187 milioane de lei noi (1.870 miliarde de lei vechi), din care 160 milioane de lei noi (1.600 miliarde de lei vechi) reprezentau datorii aferente creditelor de consum, a declarat Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit.
In prezent 95% din bancile care acorda imprumuturi populatiei, patru societati de credit de consum si o societate de leasing transmit raportari negative catre Biroul de Credit. Adica despre intarzierile mai mari de 30 de zile la plata ratelor.
Atentie, au inceput raportarile pozitive!
Dintre institutiile care raporteaza, patru banci si o societate de leasing furnizeaza biroului si informatii pozitive, respectiv numele tuturor clientilor care beneficiaza de finantari, chiar din momentul semnarii contractelor de imprumut.
Pe langa formularul de acord de verificare a Biroului de Credit, clientul semneaza si unul prin care permite bancii sa-i transmita datele personale catre aceeasi institutie care, la randul sau, le stocheaza pe toata perioada de derulare a imprumutului, chiar daca nu au loc incidente de plata.
Epure nu a precizat care sunt institutiile de la care se primesc informatii pozitive, dar a subliniat ca raportarile bancilor si activitatea biroului sunt in deplina concordanta cu prevederile Legii 677/2001, care reglementeaza transmiterea, prelucrarea si stocarea datelor cu caracter personal.
Responsabilitatea le revine bancilor
Cea mai mica restanta raportata la Biroul de Credit are o valoare de 1 leu (10.000 de lei vechi), iar cea mai mare este de aproape 200.000 de dolari, 587.000 de lei in echivalent, ceea ce reprezinta aproape o treime din totalul intarzierilor la plata. Reprezentantii mai multor banci sunt de p