Demisia lui Adrian Nastase este vazuta pe plan extern ca un semnal pozitiv in lupta impotriva coruptiei. "Adrian Nastase a fost fortat sa demisioneze din functia de presedinte al Camerei Deputatilor si din cea de presedinte executiv al PSD, dupa ce a pierdut votul de incredere al liderilor acestui partid", comenteaza "Financial Times". Amintind ca Nastase a fost acuzat de catre procurorii de la Bucuresti pentru mita si trafic de influenta, cotidianul englez noteaza ca aceasta demisie vine ca un semnal pozitiv in progresele pe care tara le face in lupta impotriva coruptiei si readuce speranta ca Romania va adera la UE la timp, adica la 1 ianuarie anul viitor.
In plus, este amintit faptul ca in ultimele sase luni, procurorii care se ocupa de cazurile de coruptie au pornit anchete impotriva mai multor oficiali de rang inalt, printre care se numara si Nastase.
"Monica Macovei a declarat saptamana aceasta ca guvernarea a inceput sa castige batalia impotriva coruptiei. Aceste comentarii vin dupa ce comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini, a spus ca Romania a facut "progrese uriase" in reformarea sistemului judiciar", noteaza Financial Times.
De altfel, faptul ca in Romania au inceput sa fie deschise anchete impotriva oficialilor de la nivel inalt a fost vazuta pe plan extern ca un semnal pozitiv, ca lupta impotriva coruptiei incepe sa functioneze.
"In octombrie, raportul Comisiei Europene arata ca fenomenul coruptiei este inca o problema majora in Administratia publica si Justitie. Dar in aceasta saptamana, ministrul Macovei sustine ca Romania are acum un sistem judiciar independent, iar masurile anticoruptie "foarte stricte au inceput sa aiba efect", se mai precizeaza in articol. Toate aceste semnale sunt vazute in conditiile in care pe 16 mai, comisarul pentru Extindere Olli Rehn va prezenta raportul privind stadiul pregatirii Romaniei