Dupa ce anul trecut au decis redeschiderea unui vechi dosar penal pe numele lui Culita Tarata, legat de Insula Mare a Brailei, procurorii anticoruptie au de solutionat un alt caz in care este implicat fostul parlamentar PSD. Este vorba despre operatiunea "Aurul negru", demarata de politistii de la Investigarea Fraudelor, in urma careia s-au descoperit fapte de coruptie savarsite de omul de afaceri impreuna cu alti noua angajati si fosti salariati ai Directiei Silvice Neamt. Prejudiciul stabilit de anchetatori prin cele 13 contracte incheiate ilegal de doua dintre firmele lui Tarata se ridica la aproape 15 milioane de lei noi.
Politistii nemteni si-au declinat competenta in favoarea procurorilor anticoruptie din cadrul Serviciului Teritorial Bacau pentru continuarea cercetarilor fata de fostul parlamentar PSD Culita Tarata pentru "infractiuni prevazute de Legea pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie", fata de Costache Rusu, fost sef al Directiei Silvice Neamt, pentru "abuz in serviciu in forma calificata", precum si fata de Constantin Veniamin, Doru Gherghel, Radu Matrescu, Traian Ursache, Ion Dascalu, Adrian Smau, Neculai Gogu, Teodora Bradulet si Mircia Gheorghiu (fosti sau actuali angajati ai Directiei Silvice Neamt), pentru "abuz in serviciu in forma calificata, fals intelectual si uz de fals".
La inceputul lunii octombrie a anului trecut, politistii nemteni, impreuna cu inspectori ai Garzii Financiare si ai celei de Mediu, au demarat o ampla operatiune de verificare a exporturilor de material lemnos la toate firmele din judet, printre care si Compil Impex si Petroforest SA, societati care apartin fostului deputat PSD de Neamt, Culita Tarata. Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2001 - 2005, Directia Silvica Neamt a incheiat 13 contracte de exploatare a masei lemnoase cu doua societati comerciale din Piatra Neamt ale l