Robotii ne invadeaza aproape fiecare segment de viata. Au intrat in casa pentru a o pazi sau pentru a ne "distra", au plecat la razboi, sunt receptioneri. Au aparut si in acvarii, ii vom gasi prin spitale si poate ne vor inlocui la birou, cand suntem gripati.
Lumea roboticii este in plin avant. Din Asia, Europa sau America, numeroase companii isi prezinta noutatile, fie ca este vorba de evenimente internationale (cum a fost cel de la Hanovra), fie de simple prezentari la sediul companiilor producatoare.
Pentru al cincilea an consecutiv, la Targul CeBIT (9-15 martie), numarul de vizitatori a scazut, vremea nefavorabila fiind principala cauza pentru aceasta situatie, au anuntat, la inchidere, organizatorii evenimentului. Cu toate acestea, prezenta "tehnologica" pe metru patrat a acoperit domenii de la telefonie la robotica. Pentru aceasta din urma "categorie", unul dintre cei mai interesanti participanti a fost robotul care ne copiaza, in timp real, miscarile. "Tron-X", produs de Festo, ne urmareste gesturile (cu ajutorul unei camere cu senzor 3-D) si le reproduce.
PESTI-ROBOTI. Anul trecut, la acvariul din Londra s-au putut admira cateva exemplare de pesti-roboti, "cu caracteristici similare crapilor". Acele modele (create in laboratoarele Universitatii din Essex) aveau 50 cm lungime, 15 cm inaltime si 12 cm latime, iar viteza maxima de deplasare era de circa 50 de cm/s. Tot un crap i-a inspirat si pe cercetatorii de la Ryomei Giken (o firma din cadrul grupului Mitsubishi), pentru a dezvolta alti pesti-roboti. Acest model, dotat cu cativa senzori, ar putea fi folosit in viitor la observarea speciilor oceanice de pesti sau la supravegherea platformelor marine pentru depistarea defectiunilor. Modelat sa semene cu o specie de crap decorativ, numita "koi", foarte popular in Japonia, robotul colorat in alb, rosu si auriu este ghidat cu ajutorul telecomenz