In cartierul bucurestean Andronache, pe strada Mentiunii, deseori poate fi vazuta o batrana imbracata in negru. Foarte in varsta, foarte tacuta, dar vioaie si harnica.
Oamenii ii spun "machidoanca" - dar cei mai multi dintre ei nu stiu ce inseamna cuvantul acesta. Si ea stie ca oamenii... nu stiu, astfel incat nu intra in vorba cu oricine despre originea ei. Cand, insa, gaseste pe cineva initiat devine locvace pana la agasare. Aduce de-acasa o brosurica galbena, ponosita, care povesteste viata lui Alexandru Macedon, se intereseaza daca a mai aparut ceva despre "stramosul ei", face planuri sa se duca in curand, cat o mai tin picioarele, in Pind sa-si vada locurile natale…
Daca e bine ca dupa revolutie romanii au mai auzit, unii pentru prima data, despre Transcarpatia sau Timoc, trebuie sa spunem cu mahnire ca in privinta aromanilor ignoranta n-a cunoscut un regres semnificativ. Tipa gloatele de microbisti pe terenurile de sport "Hai machidonule!" atunci cand joaca vreun Stavrositu sau vreun Ianis Zicu, dar curiozitatea (nu ne asteptam chiar la un interes de coloratura nationalista) nu merge mai departe: "cine or fi, dom'le, machidonii astia?". Ne-au asurzit ziarele si posturile de televiziune cu ispravile lui Gigi Becali, dar nici un ziarist n-a considerat demna de interes intrebarea: "Cum or fi ajuns macedoromanii in Bucuresti si de ce in Pipera si nu in alta parte?".
Si ca sa incheiem seria dovezilor care vorbesc despre ignoranta pe care am invocat-o mai inainte, sa ne aducem aminte cum, prin anii 1994-1996, cand in echipa nationala de fotbal a Romaniei juca ungurul Selymesi (si juca foarte bine), tribuna il indemna alintandu-l cu "Hai 1202!". Care vasazica, tribuna auzise de celebra Recomandare 1202 a Consiliului Europei, document cu care UDMR-ul - si nu numai - a tot facut presiuni asupra Guvernelor romane ori de cate ori li se parea ca trebuie s