Invingator pentru ca i-a simtit, direct sau indirect, confuziile, ratacirile, dramele de care s-a eliberat transpunandu-lein imagini socante. Pentru ca nu a fortat mana destinului ce i-a harazit acest drum.
Drumul unui mare artist intr-un secol sfasiat de ura si doar, din loc in loc, inviorat de mici insule ocrotitoare.
Foarte bine cotate si foarte cautate de catre colectionari, lucrarile maestrului Marcel Chirnoaga, acest monstru sacru al gravurii romanesti, continua sa adauge un fragment de viata marturisita sub zodia de foc care l-a consacrat. Cum altfel l-am putea numi, astazi, pe autorul celei mai importante opere romanesti de la sfarsitul secolului XX, ciclul de gravuri "Apocalipsa", pe care a transpus-o in imagini de o expresivitate plastica ravasitoare?! Forta viziunii si dramatismul temelor, fie ca traduc reflectiile sale asupra spectacolului lumii sau comenteaza poeme celebre precum Roland, Cidul, Infernul dantesc sau balada "Povestea de dragoste si moarte a stegarului Christoph Rilke" - sunt rezultatul inclinatiei sale romantice, a structurii si convingerilor preponderent renascentiste, topite, uneori, in cheia expresionista cu care deschide portile "bestiariului".
Un cautator al esentelor care se lasa, iar si iar, cu fiecare expozitie, "citit" pe indelete in profunzimea mesajelor transmise de opera sa. Iar noi folosim orice pretext - cum ar fi actuala sa expozitie de la Palatul Sutu - pentru a-i trece din nou pragul atelierului, pentru a mai calatori prin biografia in care incap trei sferturi de veac, talmacite in peste 3.000 de lucrari. La ce ne putem astepta? Alte amintiri, impresii, certitudini? Plictisit, cateodata, de prezenta si de intrebarile noastre, ale celor care nu incetam sa descoperim inca si inca un amanunt in stare sa dezvaluie originea acestei incrancenate revarsari iconice de tensiuni, maestrul prefera sa incheie rapid