Colecţionarul cu acelaşi patronim ca fostul preşedinte are o pasiune pentru compozitorul austriac deschisă ieri la Casa Studenţilor câteva zeci de exponate legate de marele compozitor austriac: de la tipărituri, programe vechi de la Opera timişoreană, busturi, monografii, cărţi poştale ilustrate şi timbrate, CD-uri şi viniluri până la brichete şi sticluţe de lichior.
Exponatele sunt evaluate la câteva sute de euro. Profesorul Ion Iliescu le-a adus pe toate la Casa Studenţilor, în cinci geamantane vechi. "Le-am strâns pe toate în 50 de ani, iar ultima achiziţie este un bust de-al compozitorului, pe care l-am cumpărat ieri cu 50 de euro. În Grecia, de exemplu, există şi salam Mozart", spune colecţionarul. "Pentru mine, Mozart înseamnă un nou tip de colecţie. Eu strâng, de regulă, carte, presă, carte poştală, cărţi de vizită, filatelie", adaugă Iliescu. Expoziţia rămâne deschisă la Casa Studenţilor pentru câteva luni de acum înainte.
Rarităţi şi unicate
Profesorul timişorean este cunoscut mai ales datorită colecţiilor impresionante de carte pe care le deţine. "Am acasă două dulapuri de Eminescu", spune el, despre cea mai importantă colecţie a sa. La cei 77 de ani ai săi, Ion Iliescu a scos 77 de cărţi de bibliofilie.
El este, mai ales, un teoretician al bibliofiliei. În colecţiile sale se numără rarităţi şi unicate extrem de valoroase, dar şi cărţi liliput. Una dintre ele este tipărită la München şi are dimensiunea unui bob de orez, iar un curios ar avea nevoie de două rânduri de lupe pentru a o descifra. Profesorul spune că, dacă ar vinde o singură carte de acest gen, şi-ar putea cumpăra o maşină. Ion Iliescu este autorul singurei cărţi româneşti care tratează conceptual de bibliofilie: "Carte pentru iubirea cărţilor româneşti", scoasă în anul 2001 la Timişoara.
"Pasiunea vieţii mele, cartea, nu numai că mi-a asigurat hrana de sp