Ce facem cand hotaram ca a venit vremea sa ne lasam de fumat? Cum sa-i ajutam pe cei care doresc cu adevarat sa nu mai fumeze, dar... intampina greutati? Dr. Magdalena Ciobanu, coordonator al Centrului de consiliere pentru renuntarea la fumat, prezinta, pentru inceput, tratamentul dependentei nicotinice. ''In primul rand trebuie precizat faptul ca industria farmaceutica nu a dezvoltat un produs medicamentos pentru dependenta nicotinica decat de la mijlocul anilor '70. Odata demonstrat caracterul adictiv al consumului de tutun, s-a urmat aceeasi «reteta» ca si in cazul consumului celorlalte droguri. S-au dezvoltat produse care elibereaza substanta adictiva treptat sau imediat, intr-o doza mai mica, controlabila, pe o perioada determinata de timp, dar fara a se primi si celelalte substante nocive.
Produsele numite «de substitutie nicotinica» contin nicotina in concentratii diverse, iar forma de administrare variaza: guma pentru mestecat, plasturi, inhaler si spray nazal, comprimate masticabile. Rolul lor este de a reduce simptomele de sevraj ce apar in momentul opririi administrarii drogului, in cazul de fata in momentul intreruperii fumatului: scaderea nervozitatii, a iritabilitatii, diminuarea frecventei unor acuze precum transpiratiile abundente, constipatia, tulburarile de somn ori de ritm cardiac. Din nefericire, aceste produse nu se gasesc, inca, in Romania, putand fi achizitionate doar din strainatate - practic din orice tara. Inainte de a decide utilizarea unui astfel de produs, este recomandat a se consulta un medic cu pregatire in terapia tabagismului care sa se asigure ca fumatorul nu are contraindicatii si care sa prescrie forma potrivita persoanei in cauza'', explica dr. Ciobanu.
Potrivit acesteia, medicamentele isi fac efectul doar dupa ce se intrerupe fumatul, iar efectul nu este de greata la vederea tigarilor ori de diminuare a nevoii de f