Impozitul pe terenurile extravilane va fi sursă de venit la bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale pe raza cărora se află terenurile, a hotărât guvernul printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică legile privind Codul fiscal şi reforma în domeniul proprietăţii. De prevedere vor beneficia peste 3.200 de bugete locale. Decizia guvernului este motivată de faptul că autorităţile administraţiei publice locale sunt în posesia bazelor de date privind aceste terenuri, precum şi faptul că autorităţile locale pot contribui la colectarea eficientă a impozitelor. Până în prezent, impozitul pe terenurile amplasate în extravilanul localităţilor era vărsat la bugetul de stat.
Mod de calcul
schimbat
Totodată, Guvernul a modificat şi modul de calcul al impozitelor pentru terenurile extravilane. Potrivit noilor reglementări, impozitul pentru terenurile amplasate în extravilan va fi stabilit în funcţie de suprafaţa în hectare a terenului şi de zona în care este acesta amplasat, la care se va adăuga coeficientul de corecţie ce se calculează în funcţie de rangul localităţii.
Consiliile locale stabilesc patru categorii de zone, spre deosebire de cinci clase de calitate a terenurilor, criteriu folosit în prezent pentru determinarea impozitului.
Patru categorii de impozitare
Astfel, pentru un teren cu construcţii sumele pe baza cărora se calculează impozitul variază de la 22 lei noi pe hectar la terenurile situate în zona A, la 16 lei noi pe hectar pentru terenurile situate în zona D.
În cazul terenurilor arabile, suma în baza căreia se calculează impozitul este de la 36 lei noi pe hectar pentru cele situate în zona A, la 16 lei noi pe hectar pentru terenurile din zona D.
Pentru păşuni şi fâneţe, sumele pe baza cărora se calculează impozitul sunt de 20 de lei noi pe hectar pentru cele situate în zona A şi d