In timp ce in zona centrala a Iasului poti inchiria un spatiu pentru birouri cu 12-16 euro pe metru patrat, cu minimum de utilitati, in Bucuresti, Cluj sau Timisoara platesti pentru un spatiu mai bine dotat o chirie de 10-15 euro pe metru patrat. Cit priveste spatiile comerciale, oferta este mai mare, dar si preturile ajung la 40 de euro pe metru patrat.
Mai scump este Clujul, unde un metru patrat poate depasi 50 de euro pentru un spatiu ultracentral. Ca intreprinzator, nici de hale industriale nu ai parte, cele nou construite fiind putine si cu suprafete de maximum 5.000 de metri patrati.
In graba de a obtine cit mai multi bani intr-o perioada scurta de timp, proprietarii spatiilor pentru birouri au „umflat" preturile. I-a ajutat si faptul ca oferta este mult prea mica fata de cerere, astfel incit chiria pe un metru patrat dintr-un spatiu destinat birourilor poate ajunge si la 16 euro pe metru patrat in zonele centrale ale orasului.
Daca zona Stefan cel Mare si strada Anastasie Panu sint doua dintre cele mai scumpe, firmele platind 12-16 euro pe metru patrat, zona Copou este mai ieftina. Un metru patrat inchiriat aici costa sase-zece euro. „In ultimii trei ani, preturile s-au dublat si, poate, chiar s-au triplat, unul dintre motive fiind si acela ca oferta este mai mica fata de cererea existenta pe piata.
Preturile sint comparabile cu cele din Bucuresti, Cluj sau Timisoara, dar conditiile sint mult mai bune acolo decit aici.
In Iasi nu avem spatii pentru birouri clasa A, cu internet, paza asigurata sau cu servicii de curatenie asigurate de proprietari, cu restaurant, curatatorie pentru haine sau parcare", este de parere Tudor Florea, marketer in cadrul companiei imobiliare Eurodomus.
Mai bine dotate si oferind mai mult