Bananierul este o planta erbacee, lipsita de trunchi lemnos, ale carui tulpini dispar dupa perioada de formare a fructelor. Iata de ce Buddha a facut din bananier simbolul fragilitatii lucrurilor. Inteleptul meditând asupra caracterului trecator al lucrurilor, infatisat la poalele unui bananier, reprezinta una din temele clasice ale picturii chineze. Bananierul a existat din cele mai vechi timpuri si in America, incasii considerându-l productiv. Bogat in amidon, acesta este un aliment tipic pentru tarile tropicale. 100 de grame de fruct contin: - Calorii: 83; - Glucide: 19 g; - Indice glicemic: 54; - Fibre: 3,4 g; - Vitamina C: 10 mg. Francezii consuma banane doar de o suta de ani! Si, paradoxal, este fructul cel mai vechi de pe pamânt. Consumata singura, sau, de preferat, cu miere, banana este un aliment tonic si remineralizant, recomandat insistent anemicilor, astenicilor, celor care depun efort fizic si intelectual, copiilor in perioada de crestere, persoanelor in vârsta, pe care le apara de decalcifiere. Este adevarat ca dispune de o formula exceptionala: vitaminele A, B, C, E, calciu, fier, cobalt, magneziu, fosfor, zinc, potasiu, sodiu, crom etc. Cele doua saruri minerale, potasiul si sodiul, ii confera bananei marea ei putere diuretica. Banana contine si acid folic (vitamina B9), indispensabil creierului; o carenta de acid folic duce la o scadere a memoriei si la tulburari psihice. Persoanele suferinde de ulcer duodenal pot obtine o actiune calmanta, deloc neglijabila, asupra mucoasei intestinale, consumând in mod regulat acest fruct. Actiunea calmanta se accentueaza, se pare, folosind urmatorul preparat: o banana, o lingura de grâu incoltit, o lingura de melasa. Se mixeaza. Se administreaza zilnic. Acest remediu se dovedeste folositor si in tratarea oboselii si a starii depresive. Cei care au stomacul sensibil pot reduce doza. Se spune ca banana este greu de