SCHIMBAREA A facut ceea ce oricare domn ar fi facut in vremurile pe care le traia el sau a fost mai mult decat atat? A inventat el pedeapsa cu teapa?
Intr-o scrisoare trimisa brasovenilor la 10 septembrie 1456, Vlad Tepes spunea: "Ganditi-va si voi ca, atunci cand un om sau un domn este tare si puternic, atunci poate face pace cum vrea; iar cand e fara putere, unul mai tare va veni asupra lui si va face cu dansul ce va vrea." Tepes a devenit Domn intr-un moment in care boierii erau adevaratii stapanitori ai tarii. Din cauza numeroaselor lupte interne pentru tron, dupa moartea lui Mircea cel Batran, schimbarile dese de domnie, puterea centrala era ca si inexistenta. In Tara Romaneasca, dar si in Transilvania si Ungaria, era un haos. Societatea acelei vremi, dupa cum apare in lucrarea profesorului Ionel Zanescu "Vlad Tepes - Draculea - adevarul despre un mit", a fost descrisa de episcopul Ioan de Zdrena astfel: "Adevarul tace molcom, distruse sunt barierele bunei cuviinte, fraul legii a slabit (...). Arbitrariul de fier, violenta nestapanita, distruge, nu respectul dreptului se vede; ura, tradarea si obijduirea cea mai nerusinata au teren liber."
Tragerea in teapa a boierilor, a solilor, a hotilor, arderea nevolnicilor, pedepsirea negustorilor. Acestea si multe altele i-au creat o faima greu de egalat. Si un renume in fata caruia unii tremura si astazi.
A inventat Tepes tepele? Domnul profesor Razvan Theodorescu ne-a prezentat cateva elemente care schimba putin datele problemei.
"Tepes constituie probabil un caz singular in istoria romaneasca. Au existat si alti principi, in Evul Mediu sau la inceputul Epocii Moderne, care au fost mitizati. Ma gandesc la Stefan cel Mare, Mihai Viteazul. Tepes corespunde cel mai bine, dupa parerea mea, nevoii acestui popor latin-oriental, de paternalism, de conducatori justitiari. Si este motivul pentru care mode