SIGHISOARA In singura cetate locuita a Romaniei, Sighisoara, mitul si realitatea si-au dat mana in incercarea de a mentine viu sufletul batranei si minunatei cetati.
Sighisoara este una din celebritatile Romaniei. Aceasta veche zidire saseasca isi datoreaza faima atat faptului ca este una dintre putinele cetati medievale locuite din sud-estul Europei si singura de acest gen din Romania, cat si mostenirii "domnesti" pe care o poarta. La Sighisoara a trait mai multi ani Vlad al II-lea, fiul lui Mircea cel Batran, cunoscut si sub numele de Vlad Dracul, domnitor al Tarii Romanesti intre 1436-1442 si 1443-1447. Tot in aceasta cetate medievala se presupune ca s-a nascut, in 1431, Vlad Tepes, fiul lui Vlad Dracul.
MITURI NASCATOARE DE MITURI. In inima muntilor, Sighisoara si locuitorii sai traiesc de pe urma mitului lui Vlad Tepes, cel mai celebru "vampir" al lumii. Metoda folosita de Vlad Tepes pentru a-i pedepsi pe raufacatori si pe dusmani, tragerea in teapa, nu putea sa-i aduca un renume prea bun. "Stampila" pe actul de nastere a "vampirului Vlad Tepes" au pus-o insa negustorii sasi. Deranjati de modul in care voievodul Tarii Romanesti le-a suprimat privilegiile, negustorii i-au facut lui Vlad Tepes un portret deloc placut gandirii ori vederii. "In scrierile negustorilor, domnitorul este imaginat ca un... vampir. Sta la masa printre zeci de oameni trasi in tepe si le bea sangele din cupa si le mananca carnea", explica Daniel Apostol, muzeograf pe istorie medievala la Muzeul Bran. "Vampirismul" lui Tepes a fost uitat relativ repede, dar, o data cu cartea lui Bram Stocker, "Dracula", mitul a renascut.
Singura reprezentare existenta a lui Vlad al II-lea zis Dracul
ISTORIOGRAFII STRAZII. Vara trecuta nu i-am observat, probabil erau prea multi turisti, dar acum, iarna, cand batrana Sighisoara este mai goala, lipsita de curtezanii ei cei numerosi prove