Regimul Atkins, bogat in proteine si grasimi si sarac in carbohidrati, poate produce complicatii grave: lipsa apetitului, ameteli, stari de voma si chiar agravarea diabetului zaharat.
Intr-un comentariu publicat in revista britanica The Lancet, doctorul Lyn Steffen, de la Universitatea Minnesota din Minneapolis (SUA), atrage atentia asupra pericolului pe care il reprezinta dieta Atkins. Acesta a adus in discutie cazul unei paciente obeze, in varsta de 40 de ani, care a fost internata in urma cu doi ani la terapie intensiva dupa ce a apelat la dieta Atkins pentru a scapa de kilogramele in plus. Femeia a slabit 9 kilograme in decurs de o luna, respectand cu strictete regimul si luand suplimentele vitaminice recomandate. Pacienta acuza lipsa poftei de mancare, ameteli si stari de voma. Cand a ajuns la urgenta, avea respiratia accelerata si era intr-o stare grava de deshidratare.
COMPLICATII. In cazul persoanelor care adopta dieta Atkins, energia organismului provine in cea mai mare parte din arderea grasimilor, si nu a glucozei, cum este in mod normal. Aceasta inseamna eliberarea unei mari cantitati de corpi cetonici (substante produse in cursul procesului de degradare a grasimilor in organism). Excesul de corpi cetonici nu mai poate fi eliminat prin urina, ajunge in sange, producandu-se acidocetoza (cresterea aciditatii sangvine), care poate evolua pana la coma. "Un regim sarac in carbohidrati - fructe, legume, cereale integrale - cum este dieta Atkins poate determina complicatii ale diabetului zaharat", a aratat prof. dr. Klaus-Dieter Lessnau, din cadrul Universitatii de Medicina din New York. Pentru evitarea complicatiilor, specialistii in dieta Atkins recomanda supravegherea concentratiei de corpi cetonici din urina. In cazul in care se dovedeste ca numarul de corpi cetonici a crescut ingrijorator, este imperios necesara intreruperea regimului. Regimul A