(Foto: )
Maghiarii au manifestat pasnic in 15 martie la Odorheiu Secuiesc, Targu Secuiesc si in alte zone ale tarii.
Ultimele declaratii politice dinaintea manifestarii aratau, dealtfel, ca tensiunile create intre gruparile radicale din Consiliul National al Secuilor (CNS) si celelalte organizatii, care aduna etnicii maghiari din Transilvania si oficialii Guvernului, s-au ameliorat considerabil.
Cu toate ca in preambulul zilei de 15 martie presedintele Traian Basescu i-a chemat la ordin pe trei dintre reprezentantii CNS, purtand discutii apoi si cu radicali unguri si ultranationalistii lui Vadim Tudor, multa lume se temea ca manifestarea de la Odorheiu Secuiesc, considerata a fi localitatea unde s-au pastrat cele pure radacini ale etniei secuilor din Romania, nealterate de imixtiunile cu romanii si maghiarii, sa degenereze in conflicte si violente. Nu a fost asa, iar apelurile spre conciliere lansate de mai toate gruparile politice au dat roade.
Secuii au manifestat cu calm si decenta, sarbatorind ziua maghiarimii de pretutindeni intr-un climat usor tensionat de declaratiile emfatice ale liderilor politici adepti ai doctrinei de extrema dreapta.
Majoritatea celor aproape 10.000 de secui prezenti la Odorhei s-au multumit sa-si declare doleantele prin pancarte si lozinci, dar fara proclamatii iredentiste ori anti-romanesti.
GAZETA va prezinta in continuare, succint, derularea celor mai importante momente ale manifestarilor din 15 martie organizate in cele mai sensibile puncte ale Transilvaniei, puncte nevralgice in ceea ce priveste tensiunile inter-etnice dintre romani si maghiari.
Daca in Odorhei si Targu Secuiesc manifestarile au decurs pasnic, exceptie a facut doar Clujul, unde ungurii s-au revoltat impotriva politicii duse d