(Foto: )
Au facut-o din convingere, din oportunism sau pentru bani? Este greu de stiut. Stim insa ca informarile lor, reale sau poate inventate, au provocat multa suferinta, au trimis oameni in puscarie, au destramat familii. Intr-un cuvant au deturnat destine de la cursul lor firesc.
Pe drept cuvant se poate afirma ca instaurarea comunismului in Romania s-a bazat si pe delatiunile lor. La fel ca fascismul si varianta sa germana nazismul, comunismul trebuie "pus la zidul" istoriei. Din pacate, Romania se lasa greu convinsa in a condamna comunismul.
Prea multi dintre cei care se infrupta astazi din "cascavalul puterii" sunt legati intr-un fel sau altul de trecutul "rosu". Condamnarea comunismului in Romania - lucru pe care alte tari apartinand fostului bloc comunist l-au facut de mult timp - va avea loc doar la presiunile comunitatii internationale.
Ascensiunea la putere a Partidului Comunist din Romania (PCR) s-a facut sub stricta "obladuire" a consilierilor sovietici instalati in tara incepand din august 1944.
PCR, partid care numara in acel moment mai putin de 1000 de membri, avea nevoie nu numai de asistenta tehnica si materiala din partea sovieticilor, dar mai ales de o baza informativa care sa-i asigure cunoasterea situatiei reale din tara, a partidelor din opozitie si a liderilor acestora.
In conditiile in care organele Sigurantei statului, ale Politiei si Jandarmeriei erau nesigure din punctul de vedere al comunistilor - epurarea acestora avea sa inceapa abia in 1948 - comunistii lipsiti in acel moment de un organ specializat, si-au creat o baza proprie de culegere de informatii.
Si aceasta cu atat mai mult cu cat in noiembrie 1946 urmau sa aiba loc alegerile, iar partidele istorice aveau inca o baza de putere si influe