- Diverse - nr. 54 / 20 Martie, 2006 Ne putem vindeca (cel putin de unele boli) printr-o alimentatie speciala? Greu de raspuns. Medi cina naturista (o buna parte) raspunde afirmativ la aceasta intrebare. Me dicina stiintifica (o modesta parte) recunoaste un rol important alimentatiei mai ales in convalescenta sau in mentinerea unei conditii satisfacatoare in boli cronice. La mijloc, desigur, se afla pacientul, care in functie de gravitatea bolii, a posibilitatilor financiare si a gradului de cultura va adopta un anumit tip de tratament si va respecta sau nu recomandarile privind felul dietei, alimente permise sau de evitat. Se poate, totusi, sustine faptul ca un regim alimentar adecvat poate fi un factor important in pastrarea sanatatii sau in combaterea unor boli, in sensul ca un regim alimentar corespunzator, chiar daca nu vindeca, potenteaza actiunea unor medicamente sau ajuta organismul sa lupte pentru renormalizarea modificarilor metabolice. In cele ce urmeaza, vom prezenta cateva din alimentele cu potential terapeutic: • Alimente cu actiune anticoagulanta. Ceapa, usturoiul, ceaiul verde si negru, strugurii si vinul rosu, pestele (sardele, ton) datorita acizilor grasi polinesaturati (w - 3). Se mai adauga scortisoara, chimenul, pepenele galben si rosu. • Alimente care micsoreaza tensiunea arteriala. Telina, ulei de peste, usturoi, ceapa, ulei de masline, grapefruit-ul, hrean cu mere, lamaie, mere. • Alimente care combat diareea. Orez, usturoi, afine (uscate), chimen, scortisoara, menta, arahide, castane, catina, mere etc. • Alimente cu actiune antiulceroasa. Unele alimente influenteaza evolutia gastritei sau a ulcerului, actionand antiseptic, stimuleaza producerea mucusului protector. Astfel de alimente sunt: varza, conopida, bananele, ghimberul, smochinele, migdalele dulci. • Alimente cu actiune antisi nuzita. Actiunea benefica a condim