Fondurile de actiuni au inregistrat in luna februarie o scadere de 2.1%, insa de la inceputul anului au avut un randament mediu de 5,9% se arata in analiza centralizata efectuata de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Evolutia fondurilor a fost influentata semnificativ de fluctuatiile inregistrate de actiunile tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti.
O premiera pentru industria fondurilor de investitii a fost aparitia Fondului Privat Comercial, un fond de tip AOPC (alte organisme de plasament colectiv), specializat pe efecte de comert si administrat de societatea Globinvest.
Procesul de consolidare a cotei de piata detinute de fondurile diversificate a continuat, acestea ajungand la o pondere de 36,8 la suta, castigand in cursul lunii februarie 1,4 procente, iar fondurile de actiuni au ajuns la o cota de piata de 25 la suta, cu un plus de 0,2 procente.
Pe ansamblul industriei fondurilor, activele nete au crescut cu 6,2 procente, ajungand la peste 145 milioane euro, din care 111,9 milioane euro - active ale organismelor de plasament colectiv in valori mobiliare, iar restul - active ale altor organisme de plasament colectiv
Nivelul intrarilor nete de capital a fost de 17 milioane lei sau 5,16 milioane euro, cu sapte milioane lei mai putin decat in luna anterioara. Pe categorii, cele mai spectaculoase rezultate au fost obtinute de fondurile diversificate - 12 milioane lei si fondurile de actiuni - cu 6,5 milioane lei.
Numarul de investitori a avut de asemenea o evolutie ascendenta, inregistrand o crestere de 1,8 la suta fata de luna anterioara, la 73.849 persoane fizice si juridice.
Indicele Fondurilor Mutuale (IFM), indicator ce cuantifica randamentul mediu al fondurilor mutuale romanesti, a inregistrat in luna februarie o depreciere de 0,62 la suta (minus 61,62