SPIRIT VESNIC ZBURATOR Vlad Tepes a impresionat omul de rand, dar si artistii. In arta, este, se pare, voievodul roman cu cele mai multe reprezentari plastice contemporane, mai ales in strainatate.
Vlad Tepes a fost primul voievod roman caruia i-a fost realizat portretul nu de catre pictorii de biserici sau miniaturistii de stil bizantin, ci de catre un pictor occidental modern, ramas necunoscut. Vezi celebrul tablou descoperit in castelul Ambras, din Muntii Tirolului.
PICTURA. Theodor Aman este unul dintre pictorii care, in panzele sale, a manifestat predilectie pentru subiectele din istorie si legendele nationale. Compozita istorica este unul din genurile preferate ale lui Aman, gen in care va excela. "Vlad Tepes si solii turci", "Batalia cu facle a lui Vlad Tepes" (foto sus dreapta), "Boierii surprinsi la ospat de trimisii lui Vlad Tepes" sunt cateva dintre picturile lui Theodor Aman, inspirate de domnitorul roman si faptele sale.
Aman a incercat prin autoportrete miniaturale, conturarea unei lumi aparte, izolate, cu ajutorul careia s-a refugiat in miracolul artei. In laviul pregatitor pentru compozitia istorica "Vlad Tepes si solii turci", "Aman s-a infatisat in extrema stanga, in haine de curtean, in semiprofil orientat spre dreapta. La fel ca si celelalte personaje, Aman are o atitudine rigida, usor intepenita, cu privirea orientata in afara tabloului, ceea ce rupe intrucatva unitatea imaginii"( din "Centenar. Theodor Aman", carte ingrijita de Muzeul de Istorie si Arta Bucuresti, Editura Venus, 1991). Aman ramane un revolutionar care "si-a incoronat opera prin compozitii istorice gandite si realizate pentru a ridica sentimentul patriotic al poporului", spune Marius Bunescu.
FILATELIE. In 1959, cu prilejul implinirii a 500 de ani de atestare documentara a orasului Bucuresti, Posta Romana a emis o emisiune filatelica formata din sase