Prezenta investigatie jurnalistica reprezinta produsul Programului "Jurnalismul Medical si Comunitatile de Romi", realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent pe tema accesului la sanatate al comunitatilor de romi, finantat de Open Society Institute New York.
Putin peste 700 de mii de euro din fonduri europene si din bani publici reprezinta suma investita, in ultimii trei ani, in accesul romilor braileni la sanatate. Nu toti acesti bani se regasesc serviciile pentru comunitate, dupa cum au constatat jurnalistii nostri. Drumul banilor pompati in accesul romilor la sanatate a fost sinuos. Vietile romilor nu s-au schimbat semnificativ in bine, desi in acest sens, in ultimii trei ani, cel putin pe hirtie, au fost investiti peste 700 de mii de euro. Nu mai punem la socoteala mai vechile programe ale Ministerului Sanatatii, prin care s-a incercat implementarea unui sistem de imbunatatire a situatiei romilor. Patru sint directiile din care acesti bani s-au orientat in cele citeva zeci de comunitati de romi din judetul Braila.
De asta data, va prezentam unul dintre proiectele derulate in Chiscani, la Km 10, acolo unde a fost si a ramas Colonia plingerii.
"A fost si este mai rau decit la puscarie"
Aproape sase luni de zile au stat fara apa si fara toalete in garsoniere. Cind li s-au montat instalatiile sanitare si li s-a dat drumul la apa, s-au inundat. Le-a iesit mizeria in casa. Li s-au imbolnavit copiii. "A fost si este mai rau decit la puscarie. Celulele de la Aiud, de exemplu, sint dotate cu butoaie pe care hotii le duc dimineata la toaleta centrala. La Kilometrul 10 nu e nici macar atit. Am fost la domnul primar si i-am spus ca asa nu se
poate trai in conditiile astea de ocnas, dar dumnealui mi-a zis ca n-are bani. Cum se poate asa ceva, cind Guvernul si toate conducerile pref